Waarom herbestemmen?
Manon Verijdt • 3 juni 2020
Steeds meer (kleinschalige) agrarische bedrijven komen leeg te staan. Het gaat hier dan voornamelijk om stallen en schuren. Dit kan zorgen voor verval in het buitengebied.

Stikstof/ammoniak
Een van de problemen in de veehouderij is de uitstoot van ammoniak, en daarmee de neerslag van stikstof. De neerslag van stikstof zorgt voor het verrijken van de grond. Dit is niet altijd gunstig voor de natuur. Sommige soorten leven namelijk enkel op voedselarme grond. Als gevolg van een afname van deze planten, zullen ook fauna soorten afnemen. Deze soorten voeden zich namelijk exclusief met deze waardplanten.
Om dit stikstofprobleem aan te passen zijn afspraken gemaakt tussen het kabinet en het Landbouw Collectief. Hierin wordt gewerkt aan een positieve situatie voor beide groepen. Er wordt gewerkt aan een investeringspakket, zodat boeren op een duurzame manier door kunnen gaan met hun bedrijf. Ook bestaat de mogelijkheid om hulp te krijgen bij het vrijwillig stoppen.
Saneringsregeling varkenshouderij
De saneringsregeling voor de varkenshouderij is geldig voor varkenshouderijen die geuroverlast veroorzaken in Zuid- of Oost-Nederland. De inschrijving voor de subsidiëring is hiervoor reeds gestopt.
Per varkenshouderij wordt vervolgens gekeken welk bedrag gesubsidieerd kan worden om te stoppen met uw bedrijf. Dit bedrag is afhankelijk van uw ingeleverde varkensrechten en waardeverlies van uw stallen en overige varkenshouderij-gerelateerd vastgoed.
Geen opvolger
Daarnaast is het ook mogelijk dat u wilt stoppen met uw bedrijf omdat u geen opvolger heeft. U wilt dan misschien uw bedrijf verkopen of slopen. Ook in die gevallen is herbestemming een mogelijkheid. Zo kunt u potentiële kopers laten zien wat er mogelijk is, of zorgen voor een waardevermeerdering van uw vastgoed. Samen met u kijk ik graag wat de mogelijkheden zijn.

Als Toegepast Biologe een bedrijf beginnen in gebiedsontwikkeling. Leuk, maar hoe kwam ik er eigenlijk bij? Wie dacht ooit dat het slim zou zijn om een bedrijf te beginnen in een vakgebied waar ik precies nul komma nul vanaf wist. Niet van vastgoed, niet van recreatie, niet van duurzaam bouwen en al helemaal niet van ondernemen. Ach ja, dat is waarschijnlijk precies mijn definitie; “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” (Met dank aan Pippi Langkous).

Biophilic Design, Biomimicry, duurzaamheid én natuurinclusief bouwen. Allerlei termen die zich gaan verzamelen op deze website. Niet om het complexer te maken dan het al is, maar juist om verbindingen te maken tussen vakgebieden en zo bruggen te slaan en sterkere concepten te ontwikkelen. Met eindeloze leergierigheid én een achtergrond in de biologie is het dan ook geen verassing dat ik wederom een verdiepingsslag maak in mijn kennis en dat ik dat hier met jullie deel.

Biomimicry is een manier van ontwerpen waarbij men kijkt naar slimme oplossingen uit de natuur, zodat deze toegepast kunnen worden in je eigen project. Vaak zorgt dit voor efficiëntere, betere oplossingen en dat wil je toch? In dit artikel een eerste duik in biomimicry en hoe je dit toe kunt passen in je bedrijf.