Stappenplan bij een herbestemming
Manon Verijdt • 3 juni 2020
1. Is wijziging van het bestemmingsplan aan de orde?
Bestemmingsplan gemeente geeft aan welke functie een boerderij heeft. Mogelijk is het type herbestemming wat u voor ogen heeft wel mogelijk binnen het huidige bestemmingsplan.
2. Principeverzoek indienen
Om een bestemmingswijziging aan te vragen heb je goedkeuring van de gemeente nodig. Hiervoor kun je een principeverzoek of verzoek om vooroverleg aanvragen. Als dit plan volgens ambtenaren overeenkomt met beleid en regelgeving, en u dus een positief principebesluit krijgt, dan kunt u een aanvraag voor het wijzigen van het bestemmingsplan, of een omgevingsvergunning aanvragen.
3. Bestemmingsplan wijzigen
3a. vooroverlegfase
Betrokken overheden en instanties worden geïnformeerd over de herbestemming.
3b. ontwerpfase
Na de opmerkingen vanuit externe belanghebbenden wordt een ontwerp opgesteld. Het ontwerpbestemmingsplan wordt zes weken ter inzage gelegd. Hierop kan schriftelijk of mondeling bezwaar gelegd worden.
3c. vaststellingsfase
Na ongeveer 12 weken wordt het bestemmingsplan vastgesteld door de gemeenteraad. Dan kan er nogmaals zes weken bezwaar ingediend worden. Het vaststellingsbesluit vindt plaats de dag na het aflopen van de beroepstermijn.
4. Omgevingsvergunning aanvragen
In de meeste gevallen moet u bij bouw, verbouw of sloop een omgevingsvergunning aanvragen. Deze aanvraag moet voldoen aan het gewijzigde bestemmingsplan, het Bouwbesluit en Welstand. De aanvraag kan zowel digitaal als schriftelijk worden ingediend. Het omgevingsloket online kan aangeven of het zin heeft een aanvraag te doen.

Als Toegepast Biologe een bedrijf beginnen in gebiedsontwikkeling. Leuk, maar hoe kwam ik er eigenlijk bij? Wie dacht ooit dat het slim zou zijn om een bedrijf te beginnen in een vakgebied waar ik precies nul komma nul vanaf wist. Niet van vastgoed, niet van recreatie, niet van duurzaam bouwen en al helemaal niet van ondernemen. Ach ja, dat is waarschijnlijk precies mijn definitie; “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” (Met dank aan Pippi Langkous).

Biophilic Design, Biomimicry, duurzaamheid én natuurinclusief bouwen. Allerlei termen die zich gaan verzamelen op deze website. Niet om het complexer te maken dan het al is, maar juist om verbindingen te maken tussen vakgebieden en zo bruggen te slaan en sterkere concepten te ontwikkelen. Met eindeloze leergierigheid én een achtergrond in de biologie is het dan ook geen verassing dat ik wederom een verdiepingsslag maak in mijn kennis en dat ik dat hier met jullie deel.

Biomimicry is een manier van ontwerpen waarbij men kijkt naar slimme oplossingen uit de natuur, zodat deze toegepast kunnen worden in je eigen project. Vaak zorgt dit voor efficiëntere, betere oplossingen en dat wil je toch? In dit artikel een eerste duik in biomimicry en hoe je dit toe kunt passen in je bedrijf.