Blogopmaak

Verbuiten Design Verdiept - Biophilic Design

Manon Verijdt • mrt. 21, 2021

Een nieuwe reeks artikelen met verdieping in duurzame bouw en de visie van Verbuiten Design

biophilic design is based on nature

In deze nieuwe reeks blogs en artikelen neem ik je mee in mijn verdieping in het ontwerpvak. Als conceptontwikkelaar en bouwontwerper streef ik ernaar een eigentijdse visie te creëren waar ik volledig achter sta en waarbij ik kan beargumenteren waarom ik bepaalde keuzes maak. Vanuit mijn visie om groen en duurzame ontwerpen te maken, komt dan ook de interesse in Biophilic Design. In dit eerste artikel gaan we het dan ook hebben over wat dit precies is, welke gevolgen deze methodiek heeft voor je huis én hoe je het praktisch gezien toepast in het ontwerp. Alle informatie komt hierbij van Terrapin, de grondlegger achter deze designmethode. 



(H1) Wat is Biophilic Design? 

Biophilic Design is in het Nederlands, vrij vertaald, ‘biofiel’ ontwerpen. ‘Fiel’ staat hierbij voor houden van, terwijl bio voor de biologie/natuur staat. Bij biophilic Design staat de verbinding met de natuur dan ook centraal. Deze methodologie streeft naar 3 toepassingen; 

  1. Direct contact met de natuur 
  2. Indirect contact met de natuur 
  3. Beleving van plaats en ruimte 


Wat zijn de voordelen van een Biophilic Design? 

De reden dat er steeds meer ‘biophilic designs’ bij komen heeft te maken met de positieve effecten van een dergelijk ontwerpen. Er wordt gebruik gemaakt van kennis en visuele onderdelen uit de natuur, om zo een gezondere gebouwde omgeving te creëeren. Het is dan ook niet alleen goed voor woningbouw, maar ook zeker een manier van bouwen en ontwerpen die toegepast kan worden in scholen, kantoren en ziekenhuizen. 


Hoe pas ik dit nu praktisch toe in mijn ontwerpen? 

De praktische toepassing van biophilic design, heeft meerom handen dan het plaatsen van een aantal planten of het gebruik van hout en andere natuurlijke materialen. Om daadwerkelijk een goed, biophilic design op te zetten, heeft Terrapin daarom een gids gemaakt om met het ontwerp aan de slag te gaan. 

Voorafgaand aan het ontwerp ga je op zoek naar informatie over de locatie. Ik heb het hierbij over de ecologie, maar ook over de geschiedenis van de locatie, zonlicht, klimaat en cultuur van de omgeving. Bij het ontwerpen van een Biophilic Design wordt interactie van mensen met natuur gestimuleerd, zowel in het interieur als in het exterieur. Dat alles door het gebruik van materialen, door het ruimtelijke ontwerp en onder andere door het gebruik van planten. 


Waarom ik Biophilic Design zo belangrijk vind 

Hoewel ik zeker nog geen expert ben in het gebruik van de methodiek, vind ik de visie achter Biophilic Design enorm belangrijk. Mijn motto is altijd geweest; mensen (weer) met de natuur verbinden. Biophilic Design kan daaraan bijdragen, zowel in steden als in het buitengebied. Vooral bij die eerste doelgroep, in steden, is het van ultiem belang om de natuur weer terug te halen naar je dagelijkse leefomgeving. Als we dan toch in gebouwen moeten leven, voor ons werk, onze dagelijkse bezigheden of om welke andere reden dan ook, laten we er dan op zijn minst voor zorgen dat we een gezonde leefomgeving creëren waarin de relatie mens-natuur, die altijd heeft bestaan, terugbrengen naar onze huidige stijl van leven. 

 


man achter laptop
door Manon Verijdt 21 nov., 2021
De vernieuwde website én het vernieuwde aanbod van Verbuiten Design is live! Na maanden nadenken (dat kostte het langste) en werken aan mijn vernieuwde aanbod en de website, ben ik blij eindelijk te kunnen zeggen dat ik nu een bedrijf heb wat solide staat!
door Manon Verijdt 12 nov., 2021
Als Toegepast Biologe een bedrijf beginnen in gebiedsontwikkeling. Leuk, maar hoe kwam ik er eigenlijk bij? Wie dacht ooit dat het slim zou zijn om een bedrijf te beginnen in een vakgebied waar ik precies nul komma nul vanaf wist. Niet van vastgoed, niet van recreatie, niet van duurzaam bouwen en al helemaal niet van ondernemen. Ach ja, dat is waarschijnlijk precies mijn definitie; “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” (Met dank aan Pippi Langkous).
Starten als freelancer
door Manon Verijdt 06 jun., 2021
Hoewel ik tot nu toe mijn eigen klanten heb gezocht in mijn netwerk, heb ik mij vandaag toch aangemeld als freelancer op Fiverr. Vanaf nu staat mijn aanbod als Interieurontwerper dus ook online. Met drie verschillende pakketten is er voor iedereen wat wils.
door Manon Verijdt 30 mei, 2021
Biophilic Design, Biomimicry, duurzaamheid én natuurinclusief bouwen. Allerlei termen die zich gaan verzamelen op deze website. Niet om het complexer te maken dan het al is, maar juist om verbindingen te maken tussen vakgebieden en zo bruggen te slaan en sterkere concepten te ontwikkelen. Met eindeloze leergierigheid én een achtergrond in de biologie is het dan ook geen verassing dat ik wederom een verdiepingsslag maak in mijn kennis en dat ik dat hier met jullie deel.
Biomimicry as a new perspective on design
door Manon Verijdt 23 mei, 2021
Biomimicry is een manier van ontwerpen waarbij men kijkt naar slimme oplossingen uit de natuur, zodat deze toegepast kunnen worden in je eigen project. Vaak zorgt dit voor efficiëntere, betere oplossingen en dat wil je toch? In dit artikel een eerste duik in biomimicry en hoe je dit toe kunt passen in je bedrijf.
A green roof in Iceland
door Manon Verijdt 16 mei, 2021
In Verbuiten Design Verdiept gaan we op zoek naar de meest duurzame opties voor bepaalde onderdelen in de bouw van een huis of gebouw. In de zoektocht naar duurzame dakbedekking is de vraag; kan dit wel echt duurzaam? Vanuit het materiaal EPDM kijken we verder naar opties om te verduurzamen.
duurzame wandbekleding
door Manon Verijdt 02 mei, 2021
Om een huis of gebouw zo duurzaam mogelijk te maken, moeten we kijken naar alle aspecten van een gebouw. In dit artikel kijken we naar duurzame binnenwandbekleding, waaronder verf, behang en andere typen bekleding.
roze isolatiemateriaal
door Manon Verijdt 25 apr., 2021
In dit artikel ga ik dieper in op de verschillende typen duurzame isolatiematerialen die we kunnen gebruiken in een (vakantie-)woning.
door Manon Verijdt 14 mrt., 2021
Een oplossing voor wonen met kinderen?
Huis in de natuur
door Manon Verijdt 07 mrt., 2021
Anders wonen is een hot topic in het nieuws op dit moment. Wat zijn de voordelen en waar lopen de initiatiefnemers tegenaan? Heeft anders wonen een toekomst, of is ook deze trend eindig? In dit artikel duik ik er dieper op in en spreek ik mijn mening uit.
Meer posts
Share by: