Blogopmaak

Verbuiten Design verdiept - duurzame dakbedekking

Manon Verijdt • mei 16, 2021

Tijdens mijn zoektocht naar duurzame dakbedekking kwam ik er al snel achter: écht duurzaam krijgen we het nog niet. Gaan we voor een groendak (wat nog steeds op nr. 1 staat bij Verbuiten Design), dan krijgen we te maken met alle materialen die daarvoor gebruikt worden en die niet in alle gevallen erg duurzaam zijn. Omdat er dus geen duidelijk antwoord is welke dakbedekking het meest duurzaam is, ga ik in op de vraag; hoe maken we ons dak duurzamer? 

A green roof in iceland

EPDM 

Laten we beginnen bij wat veel beweerd wordt als de ‘duurzaamste’ dakbedekking. In veel internetartikelen staat op dit moment EPDM benoemd op deze plek. Dat heeft met meerdere aspecten te maken. Ten eerste heeft EPDM een lange levensduur. Het materiaal kan wel een halve eeuw meegaan. Daarnaast is het materiaal gemaakt van rubber en is het recyclebaar. Echter, de EPDM die nu in de bouw wordt gebruikt is gemaakt van kunststoffen en niet van natuurlijk rubber. Daarnaast zorgt zwart EPDM voor opname van warmte van buitenaf, wat nadelig kan zijn voor je huis in de zomer. Desondanks kan EPDM wel een goede basis zijn voor overige duurzame toepassingen. 


“What makes a roofing material green, or environmentally friendly, is not just the raw materials it comes from and how it is manufactured; it's also how the roof performs over its lifetime and how the roofing is disposed of at the end of its life.” 


Isolatie 

Niet alleen de dakbedekking, maar het gehele dak speelt in rol in de isolatie van het huis. Omdat warmte opstijgt wordt daarom vereist dat het dak een goede isolatiewaarde heeft. Dit kunnen we doen door middel van isolatiemateriaal, maar óók door middel van onze dakbedekking. 


Een van de meest bekende is waarschijnlijk wel het groendak. Deze daken worden na het gebruik van EPDM bedekt met groene planten, variërend van sedum (vetplanten) of bomen en struiken, tot gehele daktuinen waarop je kunt moestuinieren. Het groendak kun je dus zo complex maken als je zelf wil. Het voordeel aan het toepassen van planten is de levensduurverlenging van het EPDM. Daarnaast zorgen de planten natuurlijk voor meer zuurstof, waterretentie en isolatie. 


Energiebesparing 

Het feit dat een dak dus bijdraagt aan de isolatie van een huis, heeft tevens als voordeel dat de warmte goed binnengehouden wordt. Hierdoor hoef je minder te stoken en kan er op de lange termijn dus veel geld bespaard worden. Een tweede optie voor energie is niet de directe besparing, maar juist een investering in zonne-energie. Zonnepanelen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de wereld van dakbedekking en worden dan ook steeds vaker gebruikt voor het opwekken van zonne-energie. In combinatie met een groendak of witte EPDM werken de zonnepanelen zelfs nog beter. 


Waterretentie 

In combinatie met een groendak, of als losstaand product op zich, is ook waterretentie een belangrijke en duurzame optie voor een dak. Indien het opvangen van water gepaard gaat met een groendak ontstaat tevens het voordeel dat ongewenste stoffen (toxiden) uit het water worden gefilterd alvorens je het opvangt in een regenton en gebruikt in je tuin. Daarnaast zorgt het groendak ervoor dat de lucht minder droog zal zijn, doordat er ook water verdampt uit de planten voordat het van het dak afspoelt. 


Conclusie 

Hoewel een duurzaam dak dus nog discutabel is, want wat is nu precies duurzaam, zijn er wel opties om het dak zo te gebruiken dat je minder energie verbruikt in huis, dat je het materiaal kunt hergebruiken wanneer het nodig is en dat je dus bij kunt dragen aan duurzame energie en meer biodiversiteit. Welke tips heb jij nog voor een duurzame dakbedekking? 


Bronnen:

https://www.buildingenclosureonline.com/articles/86720-top-five-sustainable-materials-to-consider-for-your-roof 

https://www.architectmagazine.com/technology/what-is-a-sustainable-roof-1_o 

https://www.interexpress.nl/blog/epdm-meest-duurzame-dakbedekking 


man achter laptop
door Manon Verijdt 21 nov., 2021
De vernieuwde website én het vernieuwde aanbod van Verbuiten Design is live! Na maanden nadenken (dat kostte het langste) en werken aan mijn vernieuwde aanbod en de website, ben ik blij eindelijk te kunnen zeggen dat ik nu een bedrijf heb wat solide staat!
door Manon Verijdt 12 nov., 2021
Als Toegepast Biologe een bedrijf beginnen in gebiedsontwikkeling. Leuk, maar hoe kwam ik er eigenlijk bij? Wie dacht ooit dat het slim zou zijn om een bedrijf te beginnen in een vakgebied waar ik precies nul komma nul vanaf wist. Niet van vastgoed, niet van recreatie, niet van duurzaam bouwen en al helemaal niet van ondernemen. Ach ja, dat is waarschijnlijk precies mijn definitie; “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” (Met dank aan Pippi Langkous).
Starten als freelancer
door Manon Verijdt 06 jun., 2021
Hoewel ik tot nu toe mijn eigen klanten heb gezocht in mijn netwerk, heb ik mij vandaag toch aangemeld als freelancer op Fiverr. Vanaf nu staat mijn aanbod als Interieurontwerper dus ook online. Met drie verschillende pakketten is er voor iedereen wat wils.
door Manon Verijdt 30 mei, 2021
Biophilic Design, Biomimicry, duurzaamheid én natuurinclusief bouwen. Allerlei termen die zich gaan verzamelen op deze website. Niet om het complexer te maken dan het al is, maar juist om verbindingen te maken tussen vakgebieden en zo bruggen te slaan en sterkere concepten te ontwikkelen. Met eindeloze leergierigheid én een achtergrond in de biologie is het dan ook geen verassing dat ik wederom een verdiepingsslag maak in mijn kennis en dat ik dat hier met jullie deel.
Biomimicry as a new perspective on design
door Manon Verijdt 23 mei, 2021
Biomimicry is een manier van ontwerpen waarbij men kijkt naar slimme oplossingen uit de natuur, zodat deze toegepast kunnen worden in je eigen project. Vaak zorgt dit voor efficiëntere, betere oplossingen en dat wil je toch? In dit artikel een eerste duik in biomimicry en hoe je dit toe kunt passen in je bedrijf.
duurzame wandbekleding
door Manon Verijdt 02 mei, 2021
Om een huis of gebouw zo duurzaam mogelijk te maken, moeten we kijken naar alle aspecten van een gebouw. In dit artikel kijken we naar duurzame binnenwandbekleding, waaronder verf, behang en andere typen bekleding.
roze isolatiemateriaal
door Manon Verijdt 25 apr., 2021
In dit artikel ga ik dieper in op de verschillende typen duurzame isolatiematerialen die we kunnen gebruiken in een (vakantie-)woning.
door Manon Verijdt 21 mrt., 2021
Een nieuwe reeks artikelen met verdieping in duurzame bouw en de visie van Verbuiten Design
door Manon Verijdt 14 mrt., 2021
Een oplossing voor wonen met kinderen?
Huis in de natuur
door Manon Verijdt 07 mrt., 2021
Anders wonen is een hot topic in het nieuws op dit moment. Wat zijn de voordelen en waar lopen de initiatiefnemers tegenaan? Heeft anders wonen een toekomst, of is ook deze trend eindig? In dit artikel duik ik er dieper op in en spreek ik mijn mening uit.
Meer posts
Share by: