Blogopmaak

Biomimicry - een nieuw perspectief op ontwerpen

Manon Verijdt • mei 23, 2021

Heb je wel eens echt gekeken naar een speedboot? Hoe deze is ontworpen en zo snel door het water kan gaan? Wie heeft dat eigenlijk bedacht, om een speedboot zo'n vorm te geven? Wat was zijn of haar inspiratie? Hoewel ik het natuurlijk nooit met zekerheid kan zeggen, kan ik wel het voorbeeld geven van deze speedboot en de optimalisatie van de vorm. Hoe kan het ook anders dan dat we geïnspireerd zijn geraakt door de natuur? Denk nu maar eens aan een ijsvogeltje, wat zo met mijn lange, spitse snavel het water in duikt en met een ongekende snelheid een vis te pakken krijgt. Precies die kwaliteiten, die vind je terug in een speedboot. 

Kingfisher as an example

Waarom ik je dit vertel 

Ik vertel je dit verhaal, omdat ik er iets mee wil illustreren. De natuur en omgeving om ons heen bestaat namelijk al veel langer dan de mens. Er is in die enorme tijdspanne enorm veel mogelijkheid geweest om te optimaliseren en de natuur zo in te richten dat deze goed is aangepast op de omstandigheden. Dat wij als mensen rechtop lopen en onze armen op kunnen tillen had namelijk nooit gekund als onze botten massief waren geweest. Wederom een mooi voorbeeld waar we lang niet altijd stil bij staan. 


De link met conceptontwikkeling en bouwontwerp schuilt in dit verhaal. Hoe mooi zou het zijn als we de natuur als inspiratie kunnen gebruiken om nieuwe dingen op zo'n efficiënt mogelijke manier kunnen ontwerpen? Dat was exact wat de grondleggers van Biomimicry ook dachten. Biomimicry zegt het zelf al, het is het nabootsen van biologische principes. Juist dat vind ik interessant. 


Hoe pas ik dat dan toe? 

Biomimicry is een proces wat niet gemakkelijk is. Als we kijken naar de speedboot, dan hadden we ook inspiratie kunnen halen uit aalscholvers of andere vis-vangende vogels. Waarschijnlijk is echter gebleken dat de snavel van een ijsvogel het beste paste bij het gewenste resultaat. Je kunt je dus voorstellen dat het ontwikkelen van een nieuw idee op basis van biomimicry gepaard gaat met veel onderzoek. Iets moet de juiste factoren hebben om hetzelfde effect te bereiken en het moet ook nog eens constructief goed zijn, als we het bijvoorbeeld hebben over boten of huizen. 


Hoewel ik pas net in de wereld van Biomimicry duik, wilde ik toch alvast een tipje van de sluier oplichten en vertellen over dit fenomeen. Had jij er al ooit over gehoord? En is het iets waar je meer over zou willen weten? Kijk vooral even verder op de internationale website van Biomimicry en kom meer te weten over deze wonderlijke wereld van ontwerpen op basis van de natuur. 


man achter laptop
door Manon Verijdt 21 nov., 2021
De vernieuwde website én het vernieuwde aanbod van Verbuiten Design is live! Na maanden nadenken (dat kostte het langste) en werken aan mijn vernieuwde aanbod en de website, ben ik blij eindelijk te kunnen zeggen dat ik nu een bedrijf heb wat solide staat!
door Manon Verijdt 12 nov., 2021
Als Toegepast Biologe een bedrijf beginnen in gebiedsontwikkeling. Leuk, maar hoe kwam ik er eigenlijk bij? Wie dacht ooit dat het slim zou zijn om een bedrijf te beginnen in een vakgebied waar ik precies nul komma nul vanaf wist. Niet van vastgoed, niet van recreatie, niet van duurzaam bouwen en al helemaal niet van ondernemen. Ach ja, dat is waarschijnlijk precies mijn definitie; “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” (Met dank aan Pippi Langkous).
Starten als freelancer
door Manon Verijdt 06 jun., 2021
Hoewel ik tot nu toe mijn eigen klanten heb gezocht in mijn netwerk, heb ik mij vandaag toch aangemeld als freelancer op Fiverr. Vanaf nu staat mijn aanbod als Interieurontwerper dus ook online. Met drie verschillende pakketten is er voor iedereen wat wils.
door Manon Verijdt 30 mei, 2021
Biophilic Design, Biomimicry, duurzaamheid én natuurinclusief bouwen. Allerlei termen die zich gaan verzamelen op deze website. Niet om het complexer te maken dan het al is, maar juist om verbindingen te maken tussen vakgebieden en zo bruggen te slaan en sterkere concepten te ontwikkelen. Met eindeloze leergierigheid én een achtergrond in de biologie is het dan ook geen verassing dat ik wederom een verdiepingsslag maak in mijn kennis en dat ik dat hier met jullie deel.
A green roof in Iceland
door Manon Verijdt 16 mei, 2021
In Verbuiten Design Verdiept gaan we op zoek naar de meest duurzame opties voor bepaalde onderdelen in de bouw van een huis of gebouw. In de zoektocht naar duurzame dakbedekking is de vraag; kan dit wel echt duurzaam? Vanuit het materiaal EPDM kijken we verder naar opties om te verduurzamen.
duurzame wandbekleding
door Manon Verijdt 02 mei, 2021
Om een huis of gebouw zo duurzaam mogelijk te maken, moeten we kijken naar alle aspecten van een gebouw. In dit artikel kijken we naar duurzame binnenwandbekleding, waaronder verf, behang en andere typen bekleding.
roze isolatiemateriaal
door Manon Verijdt 25 apr., 2021
In dit artikel ga ik dieper in op de verschillende typen duurzame isolatiematerialen die we kunnen gebruiken in een (vakantie-)woning.
door Manon Verijdt 21 mrt., 2021
Een nieuwe reeks artikelen met verdieping in duurzame bouw en de visie van Verbuiten Design
door Manon Verijdt 14 mrt., 2021
Een oplossing voor wonen met kinderen?
Huis in de natuur
door Manon Verijdt 07 mrt., 2021
Anders wonen is een hot topic in het nieuws op dit moment. Wat zijn de voordelen en waar lopen de initiatiefnemers tegenaan? Heeft anders wonen een toekomst, of is ook deze trend eindig? In dit artikel duik ik er dieper op in en spreek ik mijn mening uit.
Meer posts
Share by: