Duurzaam bouwen
Manon Verijdt • 3 juni 2020
Bij het verbouwen of ontwerpen van nieuwbouw ga ik graag uit van duurzame bouw. Echter is duurzaam nog vaak een begrip wat te groot is voor één specifieke betekenis. Daarom wil ik hieronder toelichten welke waarden ik belangrijk vind en hanteer in zoveel mogelijk van mijn concepten.

Ten eerste is het type herbestemming van belang. Wilt u uw huidige vastgoed gaan verbouwen, of gaat u slopen en nieuwbouw plaatsen? In beide gevallen kunnen we gebruik maken van de aanwezige materialen en structuren. Zo kunnen bestaande muren mogelijk blijven staan, of kunnen de stenen gebruikt worden voor uw nieuwbouw.
In het geval van nieuwbouw zal er meer komen kijken de aanschaf van bouwmaterialen en inrichting. In eerste instantie zal ik hierbij proberen om natuurlijke materialen te gebruiken in het ontwerp. Zo kunt u bijvoorbeeld ook muren bouwen van hout. Een houtskelet zorgt voor een prettig binnenklimaat en is een duurzaam en milieuvriendelijk product. Bij voorkeur adviseer ik hout uit eigen land, met een korte transportketen als gevolg. Een andere optie is FSC gecertificeerd hout. Dit is niet de meest ideale optie voor houtproductie, maar zorgt wel voor een beter beleid binnen de houtkapsector.
Voor isolatie, afwerking en inrichting ga ik op zoek naar producten en materialen welke op natuurlijke basis zijn, hergebruikt of gerecycled kunnen worden. Ik probeer hierin een afweging te maken tussen productielocatie en natuurlijk afbreekbaar. Het kopen van producten en materialen bij lokale, kleine bedrijven helpt namelijk ook met een stukje sociale duurzaamheid, wat ook hoog in het vaandel staat bij Verbuiten Design.

Als Toegepast Biologe een bedrijf beginnen in gebiedsontwikkeling. Leuk, maar hoe kwam ik er eigenlijk bij? Wie dacht ooit dat het slim zou zijn om een bedrijf te beginnen in een vakgebied waar ik precies nul komma nul vanaf wist. Niet van vastgoed, niet van recreatie, niet van duurzaam bouwen en al helemaal niet van ondernemen. Ach ja, dat is waarschijnlijk precies mijn definitie; “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” (Met dank aan Pippi Langkous).

Biophilic Design, Biomimicry, duurzaamheid én natuurinclusief bouwen. Allerlei termen die zich gaan verzamelen op deze website. Niet om het complexer te maken dan het al is, maar juist om verbindingen te maken tussen vakgebieden en zo bruggen te slaan en sterkere concepten te ontwikkelen. Met eindeloze leergierigheid én een achtergrond in de biologie is het dan ook geen verassing dat ik wederom een verdiepingsslag maak in mijn kennis en dat ik dat hier met jullie deel.

Biomimicry is een manier van ontwerpen waarbij men kijkt naar slimme oplossingen uit de natuur, zodat deze toegepast kunnen worden in je eigen project. Vaak zorgt dit voor efficiëntere, betere oplossingen en dat wil je toch? In dit artikel een eerste duik in biomimicry en hoe je dit toe kunt passen in je bedrijf.