Mogelijkheden tot herbestemming
Manon Verijdt • 2 juni 2020
Als je hebt besloten om te gaan herbestemmen, dan rest je alleen nog de keuze welk type herbestemming gaat plaatsvinden. Hierin spelen de omgevingswet en -visie een rol, maar ook de beleidsregels welke ik vorige week heb uitgelegd.
In dit artikel zal ik verder ingaan op de keuze ruimte voor ruimte/rood voor rood en een herbestemming binnen het bestaande vastgoed (in de vorm van een verbouwing).
Voor het ontwikkelen van een herbestemming moet rekening gehouden worden met de omgeving. Er zijn drie categorieën functies waaruit men kan kiezen; gebiedsgebonden, gebiedspassend en gebiedsstrijdig. In mijn conceptontwikkeling streef ik naar gebiedsgebonden en gebiedspassende functies. Voorbeelden hiervan zijn; agrarisch verwante of technische hulpbedrijven, recreatie, zorg, wonen, opslag of zonneparken.
Bij het herbestemmen is het naast de omgevingswet, omgevingsvisie en beleidsregels belangrijk om te zorgen voor een kwaliteitsimpuls. Er wordt gestreefd naar een verbeterde omgeving. Denk hierbij aan de waterhuishouding van het te bouwen vastgoed of het effect van de bouw op het milieu, het landschap en de natuur.
Gelukkig zijn er genoeg adviseurs en deskundigen die ervoor open staan om mee te denken in de ontwikkeling van jouw herbestemming. Een goed team met de juiste mensen zorgt ervoor dat jouw wensen en behoeften centraal staan in het proces, zonder hierbij de eisen van o.a. de gemeente uit het oog te verliezen. Het plan om een herbestemming te realiseren wordt hierdoor juist een avontuur in plaats van een gespannen periode.

Als Toegepast Biologe een bedrijf beginnen in gebiedsontwikkeling. Leuk, maar hoe kwam ik er eigenlijk bij? Wie dacht ooit dat het slim zou zijn om een bedrijf te beginnen in een vakgebied waar ik precies nul komma nul vanaf wist. Niet van vastgoed, niet van recreatie, niet van duurzaam bouwen en al helemaal niet van ondernemen. Ach ja, dat is waarschijnlijk precies mijn definitie; “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” (Met dank aan Pippi Langkous).

Biophilic Design, Biomimicry, duurzaamheid én natuurinclusief bouwen. Allerlei termen die zich gaan verzamelen op deze website. Niet om het complexer te maken dan het al is, maar juist om verbindingen te maken tussen vakgebieden en zo bruggen te slaan en sterkere concepten te ontwikkelen. Met eindeloze leergierigheid én een achtergrond in de biologie is het dan ook geen verassing dat ik wederom een verdiepingsslag maak in mijn kennis en dat ik dat hier met jullie deel.

Biomimicry is een manier van ontwerpen waarbij men kijkt naar slimme oplossingen uit de natuur, zodat deze toegepast kunnen worden in je eigen project. Vaak zorgt dit voor efficiëntere, betere oplossingen en dat wil je toch? In dit artikel een eerste duik in biomimicry en hoe je dit toe kunt passen in je bedrijf.