Blogopmaak

Een kritische kijk op houtbouw

Manon Verijdt • jan. 24, 2021

Waar je bijna overal om je heen gebouwen, muren en huizen van baksteen ziet, is houtbouw een opkomend materiaal met veel voordelen. Al eerder behandelde ik kort mijn visie op duurzame bouw en maakte ik een lijst van 5 materialen om duurzamer te bouwen. Deze keer ga ik verder in op houtbouw. Het is een manier van bouwen die snel meer volgers krijgt, maar waarvan de details zelden bekend zijn bij ‘leken'.  

Welke typen houtbouw zijn er? 


Het woord ‘houtbouw’ staat voor gebouwen die een dragende constructie hebben van hout. Dat zegt echter nog niks over de rest van het gebouw. Zo kan er namelijk sprake zijn van houtskeletbouw, waarbij de wanden bijvoorbeeld nog geïsoleerd moeten worden, van massieve houtbouw of van CLT*. 


Bij massieve houtbouw wordt gebruikt maakt massief hout. Het gaat hierbij om dikke vierkante balken die op elkaar worden gelegd. Bij gebruik van massief houtbouw wordt de isolatie aan de buitenzijde van het gebouw geplaatst, zodat het hout zichtbaar blijft in huis. Het nadeel van houtbouw is dat er na plaatsing weinig aanpassingen gedaan kunnen worden aan het gebouw zelf of leidingen en dergelijke. 


Houtskeletbouw daarentegen heeft te maken met verticale (steun-)balken waarbij de tussenstukken opgevuld worden met isolatiemateriaal. Bij houtskeletbouw moet je tevens rekening houden met afwerking met bijvoorbeeld gipsplaten. Hoewel je bij houtskeletbouw dus óók met hout bouwt, komt er uiteindelijk veel meer kijken bij het opzetten van een muur. Een voordeel is wel weer dat het skelet van dit type bouw in een fabriek gemaakt kan worden in vele gevallen, waardoor we spreken van prefab huizen. Dat scheelt weer enorm in de benodigde mankracht. 


CLT is de derde manier van houtbouw, maar hierbij worden houten planken kruislings met elkaar verlijmd, waardoor een sterke constructie ontstaat. Bij CLT wordt net als bij massieve houtbouw isolatie gebruikt aan de buitenkant, maar door de hoeveelheid hout is het bij CLT zo dat er vaak zeer hoge isolatiewaardes worden bepaald. 


Wat maakt bepaalde typen houtbouw duurzamer? 


De duurzaamheid van houtbouw heeft in mijn ogen niet enkel te maken met ‘houtbouw’, maar ook met de rest van de constructie. In een vergelijking van bovenstaande typen houtbouw ben ik van mening dat massieve houtbouw het meest duurzaam is. Bij het verbinden van de houten balken wordt namelijk gebruik gemaakt van staal of hout en dit gebeurt op een demontabele manier. 


Bij houtskeletbouw zijn vele andere materialen benodigd om het geheel compleet te maken. Tenzij hier voor volledig duurzame materialen gekozen wordt, is deze manier in mijn ogen niet het meest duurzaam. 

CLT zit naar mijn mening tussen massieve houtbouw en houtskeletbouw in. Er zijn minder verschillende materialen benodigd, wat de duurzaamheid verhoogt, maar het is wel van belang dat de houten planken op een bewuste manier aan elkaar worden gelijmd. Als deze lijm namelijk niet natuurlijk is, is het hout uit CLT niet goed recyclebaar. 


Hoewel iedere stap naar houtbouw een goede stap is, zijn er altijd aspecten waar men kritisch naar mag kijken. Wil je nou nog meer weten van houtbouw? Kijk dan eens naar de aflevering ‘Houtbouwers’ van Tegenlicht. 



CLT * = cross laminated timber 

man achter laptop
door Manon Verijdt 21 nov., 2021
De vernieuwde website én het vernieuwde aanbod van Verbuiten Design is live! Na maanden nadenken (dat kostte het langste) en werken aan mijn vernieuwde aanbod en de website, ben ik blij eindelijk te kunnen zeggen dat ik nu een bedrijf heb wat solide staat!
door Manon Verijdt 12 nov., 2021
Als Toegepast Biologe een bedrijf beginnen in gebiedsontwikkeling. Leuk, maar hoe kwam ik er eigenlijk bij? Wie dacht ooit dat het slim zou zijn om een bedrijf te beginnen in een vakgebied waar ik precies nul komma nul vanaf wist. Niet van vastgoed, niet van recreatie, niet van duurzaam bouwen en al helemaal niet van ondernemen. Ach ja, dat is waarschijnlijk precies mijn definitie; “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” (Met dank aan Pippi Langkous).
Starten als freelancer
door Manon Verijdt 06 jun., 2021
Hoewel ik tot nu toe mijn eigen klanten heb gezocht in mijn netwerk, heb ik mij vandaag toch aangemeld als freelancer op Fiverr. Vanaf nu staat mijn aanbod als Interieurontwerper dus ook online. Met drie verschillende pakketten is er voor iedereen wat wils.
door Manon Verijdt 30 mei, 2021
Biophilic Design, Biomimicry, duurzaamheid én natuurinclusief bouwen. Allerlei termen die zich gaan verzamelen op deze website. Niet om het complexer te maken dan het al is, maar juist om verbindingen te maken tussen vakgebieden en zo bruggen te slaan en sterkere concepten te ontwikkelen. Met eindeloze leergierigheid én een achtergrond in de biologie is het dan ook geen verassing dat ik wederom een verdiepingsslag maak in mijn kennis en dat ik dat hier met jullie deel.
Biomimicry as a new perspective on design
door Manon Verijdt 23 mei, 2021
Biomimicry is een manier van ontwerpen waarbij men kijkt naar slimme oplossingen uit de natuur, zodat deze toegepast kunnen worden in je eigen project. Vaak zorgt dit voor efficiëntere, betere oplossingen en dat wil je toch? In dit artikel een eerste duik in biomimicry en hoe je dit toe kunt passen in je bedrijf.
A green roof in Iceland
door Manon Verijdt 16 mei, 2021
In Verbuiten Design Verdiept gaan we op zoek naar de meest duurzame opties voor bepaalde onderdelen in de bouw van een huis of gebouw. In de zoektocht naar duurzame dakbedekking is de vraag; kan dit wel echt duurzaam? Vanuit het materiaal EPDM kijken we verder naar opties om te verduurzamen.
duurzame wandbekleding
door Manon Verijdt 02 mei, 2021
Om een huis of gebouw zo duurzaam mogelijk te maken, moeten we kijken naar alle aspecten van een gebouw. In dit artikel kijken we naar duurzame binnenwandbekleding, waaronder verf, behang en andere typen bekleding.
roze isolatiemateriaal
door Manon Verijdt 25 apr., 2021
In dit artikel ga ik dieper in op de verschillende typen duurzame isolatiematerialen die we kunnen gebruiken in een (vakantie-)woning.
door Manon Verijdt 21 mrt., 2021
Een nieuwe reeks artikelen met verdieping in duurzame bouw en de visie van Verbuiten Design
door Manon Verijdt 14 mrt., 2021
Een oplossing voor wonen met kinderen?
Meer posts
Share by: