Blogopmaak

5 manieren voor duurzaam bouwen

Manon Verijdt • jan. 17, 2021

Aan de slag met duurzaam bouwen


Ben jij van plan een huis te bouwen en wil je dat op een duurzame manier doen? 


In dit artikel neem ik je mee met 5 verschillende bouwmaterialen, waardoor jij op een duurzame manier jouw huis kan bouwen. 


Door te kijken naar alternatieve manieren om te bouwen komen er tevens meer mogelijkheden aan het licht. Op het einde van dit artikel is hier nog meer over te lezen. 


5 duurzame bouwmaterialen

Hout  

Hoewel het bij veel mensen al bekend is, wil ik ten eerste het bouwmateriaal hout benoemen. Bakstenen en beton worden namelijk al steeds vaker ingeruild voor dit prachtige, natuurlijke materiaal. Het is niet alleen prachtig om te zien, maar zorgt daarnaast ook nog eens voor een prettig klimaat in huis, is op vele verschillende manieren te gebruiken én is brandveilig doordat het exact te bepalen is hoelang het duurt voordat het hout geheel verbrand is.  

Maak jij de keuze voor houtbouw, dan zijn er nog meer keuzes om te gaan maken. Wordt het bijvoorbeeld houtskeletbouw of ga je aan de slag met CLT (cross laminated timber)? Er zijn keuzes genoeg, dus ik raad aan om je goed te verdiepen in de verschillende mogelijkheden.  

Adobe  

Adobe, ook wel moddersteen genoemd, is een bouwmateriaal gemaakt van zand, water en vezels. Deze componenten worden samengevoegd en gedroogd en uitgehard door de zon, waarna ze gebruikt kunnen worden als bouwsteen.  

Het zand in Adobe moet veel kleideeltjes hebben en in verhouding weinig zanddeeltjes, om zo het water op de juiste manier vast te houden. Daarnaast zijn de vezels belangrijk voor de binding van de ingrediënten. Waar vroeger strovezels worden gebruikt, is het tegenwoordig vaker zo dat er cement wordt toegevoegd als bindmiddel.  

Bamboe  

Als ik íets gaaf vind, dan is het wel bouwen met bamboe. Hoewel ik zelf nog nooit in Azië ben geweest om deze prachtige manier van bouwen te aanschouwen (en ook niet weet of het in Nederland een handig bouwmateriaal zou zijn, wil ik wel deze manier van duurzaam bouwen hier delen.  

Bamboe wordt namelijk, voornamelijk in Azië, veelvuldig gebruikt als bouwmateriaal. Het is niet vatbaar voor termieten vanwege het hoge silicagehalte én is een betrouwbaar bouwmateriaal indien het behandeld is met zout.  

Bamboe is echter niet isolerend, tenzij er een ander materiaal naast gebruikt wordt. Dit doet wel afbreuk aan het uiterlijk van de gebouwen met bamboe.  

Cob  

Cobbouw is vergelijkbaar met Adobe bouw, maar in dit geval worden er geen stenen gevormd maar wordt er juist met het natte materiaal gewerkt. Hierdoor ontstaat er veel ruimte voor eigen vormgeving, maar is het ook een kunst om alles recht te krijgen.  

Door de natuurlijke ingrediënten in Cob is het daarnaast belangrijk om het materiaal te beschermen tegen weer en water. Daarom wordt een huis van cob op een onderrand van natuursteen gebouwd en zal er altijd een overstek van het dak gerealiseerd worden.  

De dikte van cob-wanden is dikker dan normaal en ligt gemiddeld rond de 60 cm. Hierdoor houden de huisjes goed warmte vast in de winter en blijven ze koel in de zomer. Ook dat is een aspect van duurzaam bouwen.  

Stro  

Zoals we bij Adobe en Cob al zagen, komt stro vaker voor in de bouw. Echter, in die gevallen hebben we het over de toevoeging van stro bij materialen zoals water en zand. Je kunt ook met stro bouwen, zonder deze mix te maken. Stro wordt namelijk – op veel verschillende manieren – ook gewoon puur gebruikt bij duurzaam bouwen.  

Gemakkelijk is het niet, omdat er rekening gehouden moet worden met de draagkracht van het materiaal, het drooghouden van het materiaal en tevens de dichtheid van het materiaal. Gelukkig zijn over al deze onderwerpen duidelijke richtlijnen en tips te vinden. Met de juiste hulp en kennis is stro dan ook een fantastisch materiaal om duurzaam te bouwen met een prettig klimaat.  

Wil je nou meer weten? Kijk dan op de links die op deze pagina staan, of lees mijn korte post die ik al eerder schreef over duurzaam bouwen.  
man achter laptop
door Manon Verijdt 21 nov., 2021
De vernieuwde website én het vernieuwde aanbod van Verbuiten Design is live! Na maanden nadenken (dat kostte het langste) en werken aan mijn vernieuwde aanbod en de website, ben ik blij eindelijk te kunnen zeggen dat ik nu een bedrijf heb wat solide staat!
door Manon Verijdt 12 nov., 2021
Als Toegepast Biologe een bedrijf beginnen in gebiedsontwikkeling. Leuk, maar hoe kwam ik er eigenlijk bij? Wie dacht ooit dat het slim zou zijn om een bedrijf te beginnen in een vakgebied waar ik precies nul komma nul vanaf wist. Niet van vastgoed, niet van recreatie, niet van duurzaam bouwen en al helemaal niet van ondernemen. Ach ja, dat is waarschijnlijk precies mijn definitie; “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” (Met dank aan Pippi Langkous).
Starten als freelancer
door Manon Verijdt 06 jun., 2021
Hoewel ik tot nu toe mijn eigen klanten heb gezocht in mijn netwerk, heb ik mij vandaag toch aangemeld als freelancer op Fiverr. Vanaf nu staat mijn aanbod als Interieurontwerper dus ook online. Met drie verschillende pakketten is er voor iedereen wat wils.
door Manon Verijdt 30 mei, 2021
Biophilic Design, Biomimicry, duurzaamheid én natuurinclusief bouwen. Allerlei termen die zich gaan verzamelen op deze website. Niet om het complexer te maken dan het al is, maar juist om verbindingen te maken tussen vakgebieden en zo bruggen te slaan en sterkere concepten te ontwikkelen. Met eindeloze leergierigheid én een achtergrond in de biologie is het dan ook geen verassing dat ik wederom een verdiepingsslag maak in mijn kennis en dat ik dat hier met jullie deel.
Biomimicry as a new perspective on design
door Manon Verijdt 23 mei, 2021
Biomimicry is een manier van ontwerpen waarbij men kijkt naar slimme oplossingen uit de natuur, zodat deze toegepast kunnen worden in je eigen project. Vaak zorgt dit voor efficiëntere, betere oplossingen en dat wil je toch? In dit artikel een eerste duik in biomimicry en hoe je dit toe kunt passen in je bedrijf.
A green roof in Iceland
door Manon Verijdt 16 mei, 2021
In Verbuiten Design Verdiept gaan we op zoek naar de meest duurzame opties voor bepaalde onderdelen in de bouw van een huis of gebouw. In de zoektocht naar duurzame dakbedekking is de vraag; kan dit wel echt duurzaam? Vanuit het materiaal EPDM kijken we verder naar opties om te verduurzamen.
duurzame wandbekleding
door Manon Verijdt 02 mei, 2021
Om een huis of gebouw zo duurzaam mogelijk te maken, moeten we kijken naar alle aspecten van een gebouw. In dit artikel kijken we naar duurzame binnenwandbekleding, waaronder verf, behang en andere typen bekleding.
roze isolatiemateriaal
door Manon Verijdt 25 apr., 2021
In dit artikel ga ik dieper in op de verschillende typen duurzame isolatiematerialen die we kunnen gebruiken in een (vakantie-)woning.
door Manon Verijdt 21 mrt., 2021
Een nieuwe reeks artikelen met verdieping in duurzame bouw en de visie van Verbuiten Design
door Manon Verijdt 14 mrt., 2021
Een oplossing voor wonen met kinderen?
Meer posts
Share by: