Blogopmaak

Zelf verduurzamen - begin klein

Manon Verijdt • dec. 06, 2020

Duurzaamheid in huis is niet alleen belangrijk voor het klimaat, maar ook voor jou als bewoner van het huis. Hoe fijn is het als je maandelijkse lasten niet zo hoog zijn, als jouw huis constant een prettige temperatuur en klimaat heeft en als je gezonde lucht inademt. Ik zou niet weten wat je daarvan niet zou willen.  

Vandaar dat ik in deze blog handige tips en zal benoemen die jij direct kunt toepassen, om jouw huis duurzamer te maken, mét voordeel voor jouw portemonnee.  

De twee aspecten waar we in huis het meest op kunnen besparen zijn stroom en water. Water gebruik je voor consumptie, om je handen te wassen, te douchen etc. Vooral die laatste, douchen, zorgt voor een flink verbruik in water.  

Wat als ik je nu zou vertellen dat er waterbesparende kraanregelaars en douchekoppen bestaan waarbij je wél die fijne straal water over je heen krijgt, maar waarbij je veel minder water verbruikt? Ik heb er alvast twee voor je uitgezocht.  

De eerste is de waterbesparende straalregelaar, die door middel van de toevoeging van lucht jouw waterstraal zuiniger maakt. Daarnaast zie je hieronder een waterbesparende douchekop. Met een verschil van 12 naar 6 liter per minuut is het verschil aan het eind van het jaar dan ook zeker zichtbaar!  

Natuurlijk is en blijft de makkelijkste manier om geld te besparen en zuiniger te zijn om korter te douchen en de kraan uit te zetten tijdens het tandenpoetsen en tijdens overige bezigheden. 


Ook energiebesparing is met een aantal kleine aanpassing makkelijk toe te passen in jouw huis. Een aantal zaken waar jij energie mee kunt besparen, waaronder het dichten van kieren en spleten, om zo de tocht tegen te houden. Zo verlies je geen warmte vanuit het huis en hoef je dus de thermostaat niet extra hoog te zetten. 

De stand-by stand van apparaten is daarnaast nog een energievretende activiteit. Door alle apparaten écht uit te zetten en de stekker uit het stopcontact te trekken zorg je ervoor dat er geen sluimerverbruik plaats kan vinden. 



Overige opties zijn waarschijnlijk wat meer voor de hand liggend, zoals het dragen van een trui wanneer het kouder wordt in plaats van het gebruik van de verwarming. Daarnaast zijn er duurdere opties, zoals de aanschaf van zonnepanelen, het (beter) isoleren van je huis of de aanschaf van een warmtepomp. 


man achter laptop
door Manon Verijdt 21 nov., 2021
De vernieuwde website én het vernieuwde aanbod van Verbuiten Design is live! Na maanden nadenken (dat kostte het langste) en werken aan mijn vernieuwde aanbod en de website, ben ik blij eindelijk te kunnen zeggen dat ik nu een bedrijf heb wat solide staat!
door Manon Verijdt 12 nov., 2021
Als Toegepast Biologe een bedrijf beginnen in gebiedsontwikkeling. Leuk, maar hoe kwam ik er eigenlijk bij? Wie dacht ooit dat het slim zou zijn om een bedrijf te beginnen in een vakgebied waar ik precies nul komma nul vanaf wist. Niet van vastgoed, niet van recreatie, niet van duurzaam bouwen en al helemaal niet van ondernemen. Ach ja, dat is waarschijnlijk precies mijn definitie; “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” (Met dank aan Pippi Langkous).
Starten als freelancer
door Manon Verijdt 06 jun., 2021
Hoewel ik tot nu toe mijn eigen klanten heb gezocht in mijn netwerk, heb ik mij vandaag toch aangemeld als freelancer op Fiverr. Vanaf nu staat mijn aanbod als Interieurontwerper dus ook online. Met drie verschillende pakketten is er voor iedereen wat wils.
door Manon Verijdt 30 mei, 2021
Biophilic Design, Biomimicry, duurzaamheid én natuurinclusief bouwen. Allerlei termen die zich gaan verzamelen op deze website. Niet om het complexer te maken dan het al is, maar juist om verbindingen te maken tussen vakgebieden en zo bruggen te slaan en sterkere concepten te ontwikkelen. Met eindeloze leergierigheid én een achtergrond in de biologie is het dan ook geen verassing dat ik wederom een verdiepingsslag maak in mijn kennis en dat ik dat hier met jullie deel.
Biomimicry as a new perspective on design
door Manon Verijdt 23 mei, 2021
Biomimicry is een manier van ontwerpen waarbij men kijkt naar slimme oplossingen uit de natuur, zodat deze toegepast kunnen worden in je eigen project. Vaak zorgt dit voor efficiëntere, betere oplossingen en dat wil je toch? In dit artikel een eerste duik in biomimicry en hoe je dit toe kunt passen in je bedrijf.
A green roof in Iceland
door Manon Verijdt 16 mei, 2021
In Verbuiten Design Verdiept gaan we op zoek naar de meest duurzame opties voor bepaalde onderdelen in de bouw van een huis of gebouw. In de zoektocht naar duurzame dakbedekking is de vraag; kan dit wel echt duurzaam? Vanuit het materiaal EPDM kijken we verder naar opties om te verduurzamen.
duurzame wandbekleding
door Manon Verijdt 02 mei, 2021
Om een huis of gebouw zo duurzaam mogelijk te maken, moeten we kijken naar alle aspecten van een gebouw. In dit artikel kijken we naar duurzame binnenwandbekleding, waaronder verf, behang en andere typen bekleding.
roze isolatiemateriaal
door Manon Verijdt 25 apr., 2021
In dit artikel ga ik dieper in op de verschillende typen duurzame isolatiematerialen die we kunnen gebruiken in een (vakantie-)woning.
door Manon Verijdt 21 mrt., 2021
Een nieuwe reeks artikelen met verdieping in duurzame bouw en de visie van Verbuiten Design
door Manon Verijdt 14 mrt., 2021
Een oplossing voor wonen met kinderen?
Meer posts
Share by: