Blogopmaak

Maak kennis met 'erfdelen'

Manon Verijdt • dec. 13, 2020

Erfdelen, het woord spreekt voor zich; het delen van een (Boeren)erf. Maar wat houdt dat precies in? Voor wie is het geschikt en hoe begin je eraan?  

Steeds meer agrarische erven komen vrij te staan, er is een steeds groter woningtekort en ook de manier waarop we willen leven verandert. Het concept erfdelen past exact in dit plaatje en in dit artikel leg ik je kort de grondbeginselen uit van het concept.  

Ten eerste wordt namelijk een voormalig agrarisch erf en boerderij herbestemd tot woningbestemming. Vaak is er al sprake van een bedrijfswoning op het erf, maar in het concept erfdelen gaan we uit van meerdere woningen bij elkaar. Daarom is het de bedoeling dat er meerdere woningen geplaatst worden. Circa 5 woningen vormen de basis voor een solide samenleving.  

De woningen die bijgeplaatst worden zullen bij voorkeur zo duurzaam mogelijk zijn. Zowel in de bouw als tijdens de ‘woonfase’, zodat er zo min mogelijk energie en water van het net gebruikt hoeft te worden. Door duurzaam te bouwen wordt er gedacht aan het milieu en aan de toekomst. Het ontwerp van de woningen zelf moet bij voorkeur levensloopbestendig zijn, dus zowel voor ouderen als voor jongeren bruikbaar.  

Om het duurzaamheidsaspect nog verder toe te passen wordt het bij erfdelen tevens gestimuleerd om elkaar te helpen waar nodig én om gebruiksvoorwerpen zoals een wasmachine, grasmaaier e.d. gezamenlijk aan te schaffen en te gebruiken. Hierdoor bespaar je op kosten bij de aanschaf en tijdens het gebruik.  

Bij het opzetten van een erfdelen project zijn een aantal dingen belangrijk. Ten eerste is dat de groep mensen die op het erf willen wonen. Zijn jullie visies hetzelfde en staan de neuzen dezelfde kant op? Zijn jullie bereid om energie te steken in de realisatie van dit plan? Zo ja, dan kun je naar de gemeente stappen. Enerzijds is het mogelijk om een gemeente te overtuigen als je al een perceel hebt, anderzijds kun je ook aankloppen bij verschillende gemeentes, kijken wie het meest vooruitstrevend en behulpzaam is en op basis daarvan een erf zoeken. Er zijn dus twee wegen om deze stap aan te vliegen.  

Een erfdelen project vergt doorzettingsvermogen en visie, maar gelukkig worden eindelijk de eerste plannen in Nederland gerealiseerd. Wil je meer daarover weten? Kijk dan op erfdelen.nl of neem contact op. Samen kunnen we het buitengebied mooi en leefbaar houden en tegelijkertijd werken aan het tegengaan van het woningtekort.  
man achter laptop
door Manon Verijdt 21 nov., 2021
De vernieuwde website én het vernieuwde aanbod van Verbuiten Design is live! Na maanden nadenken (dat kostte het langste) en werken aan mijn vernieuwde aanbod en de website, ben ik blij eindelijk te kunnen zeggen dat ik nu een bedrijf heb wat solide staat!
door Manon Verijdt 12 nov., 2021
Als Toegepast Biologe een bedrijf beginnen in gebiedsontwikkeling. Leuk, maar hoe kwam ik er eigenlijk bij? Wie dacht ooit dat het slim zou zijn om een bedrijf te beginnen in een vakgebied waar ik precies nul komma nul vanaf wist. Niet van vastgoed, niet van recreatie, niet van duurzaam bouwen en al helemaal niet van ondernemen. Ach ja, dat is waarschijnlijk precies mijn definitie; “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” (Met dank aan Pippi Langkous).
Starten als freelancer
door Manon Verijdt 06 jun., 2021
Hoewel ik tot nu toe mijn eigen klanten heb gezocht in mijn netwerk, heb ik mij vandaag toch aangemeld als freelancer op Fiverr. Vanaf nu staat mijn aanbod als Interieurontwerper dus ook online. Met drie verschillende pakketten is er voor iedereen wat wils.
door Manon Verijdt 30 mei, 2021
Biophilic Design, Biomimicry, duurzaamheid én natuurinclusief bouwen. Allerlei termen die zich gaan verzamelen op deze website. Niet om het complexer te maken dan het al is, maar juist om verbindingen te maken tussen vakgebieden en zo bruggen te slaan en sterkere concepten te ontwikkelen. Met eindeloze leergierigheid én een achtergrond in de biologie is het dan ook geen verassing dat ik wederom een verdiepingsslag maak in mijn kennis en dat ik dat hier met jullie deel.
Biomimicry as a new perspective on design
door Manon Verijdt 23 mei, 2021
Biomimicry is een manier van ontwerpen waarbij men kijkt naar slimme oplossingen uit de natuur, zodat deze toegepast kunnen worden in je eigen project. Vaak zorgt dit voor efficiëntere, betere oplossingen en dat wil je toch? In dit artikel een eerste duik in biomimicry en hoe je dit toe kunt passen in je bedrijf.
A green roof in Iceland
door Manon Verijdt 16 mei, 2021
In Verbuiten Design Verdiept gaan we op zoek naar de meest duurzame opties voor bepaalde onderdelen in de bouw van een huis of gebouw. In de zoektocht naar duurzame dakbedekking is de vraag; kan dit wel echt duurzaam? Vanuit het materiaal EPDM kijken we verder naar opties om te verduurzamen.
duurzame wandbekleding
door Manon Verijdt 02 mei, 2021
Om een huis of gebouw zo duurzaam mogelijk te maken, moeten we kijken naar alle aspecten van een gebouw. In dit artikel kijken we naar duurzame binnenwandbekleding, waaronder verf, behang en andere typen bekleding.
roze isolatiemateriaal
door Manon Verijdt 25 apr., 2021
In dit artikel ga ik dieper in op de verschillende typen duurzame isolatiematerialen die we kunnen gebruiken in een (vakantie-)woning.
door Manon Verijdt 21 mrt., 2021
Een nieuwe reeks artikelen met verdieping in duurzame bouw en de visie van Verbuiten Design
door Manon Verijdt 14 mrt., 2021
Een oplossing voor wonen met kinderen?
Meer posts
Share by: