Blogopmaak

Verhaal - Gebiedsontwikkeling als Toegepast Biologe

Manon Verijdt • nov. 12, 2021

Als Toegepast Biologe een bedrijf beginnen in gebiedsontwikkeling. Leuk, maar hoe kwam ik er eigenlijk bij? Wie dacht ooit dat het slim zou zijn om een bedrijf te beginnen in een vakgebied waar ik precies nul komma nul vanaf wist. Niet van vastgoed, niet van recreatie, niet van duurzaam bouwen en al helemaal niet van ondernemen. Ach ja, dat is waarschijnlijk precies mijn definitie; “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” (Met dank aan Pippi Langkous). 

Het begon namelijk als een droom van duurzame ecolodges als accommodatie in Canada. Logiesaccommodatie met als doel mensen verbinden met de natuur (vandaar de naam Verbuiten Design (Verbinding met Buiten) op een natuurlijke, non-invasieve manier. Ik wilde een bijdrage leveren en niets verwoesten of aantasten, zodat ook toekomstige generaties zouden kunnen genieten van datgene waar wij nu ons geluk uit halen. 


Canada was echter een brug – of een oceaan – te ver, dus werden de plannen binnen de grenzen van Nederland gehouden en kwam er iets anders op mijn pad. Wederom een mooie cliché op zijn plaats, want een nee had ik en een ja kon ik krijgen, toen ik contact opnam met een grondeigenaar, waarvan ik wist dat de grond een recreatieve bestemming had. 


Toen ik aan de telefoon - ergens tussen mijn tweede en vierde zin die ik uitsprak – liet vallen dat ik een concept had ontwikkeld wat mooi zou passen op dat stuk land, werd ik direct uitgenodigd. Koffie bij hem thuis? Prima! Ik stond te popelen en stak bij het eerste kopje koffie direct van wal. De papieren kwam tevoorschijn en de tafel werd bedekt met ideeën. 


Tijdens het ondernemerstraject van mijn studie werd dit concept verder uitgerold. In ontelbaar veel gesprekken met grondeigenaar, adviseur en aannemer werd het allemaal steeds realistischer. Daarnaast werd de tekentafel thuis veelvuldig gebruikt voor het uitwerken van het concept en bezocht ik het ene debatcafé na de andere bijeenkomst. In een korte tijd ging ik van 2D naar 3D. 


Daarnaast was natuurlijk de vraag; hoe kan ik dit project en dergelijke projecten vaker uitvoeren/uitrollen en op me nemen als ik hier zo van geniet? Dat was dan ook het moment dat er werd gezegd; focus je op de agrarische herbestemmingen en ga hier aan de slag met ontwikkelingen. Ik, als leek in de sector en deze niche, noemde mezelf daarom ‘Conceptontwikkelaar’, ‘Ontwerper’ en nog veel meer. Totdat ik de term ‘Gebiedsontwikkeling’ tegenkwam, waarbij ik dacht; yes, dat is wat ik doe! 


Na maar liefst twee jaar lang van alles te hebben gedaan, ben ik nu dan ook blij en trots om te zien dat ik eindelijk de juiste terminologie heb gevonden om mijn diensten aan te bieden. Zo is het voor iedereen in één blik duidelijk wat ik doe en voor wie. Dus niet alleen voor agrariërs, want hee, er is meer land te gebruiken dan de agrarische gronden, maar ook voor andere ontwikkelingsprojecten. 



Ik denk graag met je mee. En mocht je nog vragen hebben of gewoon eens willen zien wat ik heb gecreëerd in Noord-Limburg, tijdens mijn eerste gebiedsontwikkeling? Dan nodig ik je van harte uit om hier een kijkje te komen nemen (zodra de woningen er staat – verwachting het eerste kwartaal van 2022). 


man achter laptop
door Manon Verijdt 21 nov., 2021
De vernieuwde website én het vernieuwde aanbod van Verbuiten Design is live! Na maanden nadenken (dat kostte het langste) en werken aan mijn vernieuwde aanbod en de website, ben ik blij eindelijk te kunnen zeggen dat ik nu een bedrijf heb wat solide staat!
Starten als freelancer
door Manon Verijdt 06 jun., 2021
Hoewel ik tot nu toe mijn eigen klanten heb gezocht in mijn netwerk, heb ik mij vandaag toch aangemeld als freelancer op Fiverr. Vanaf nu staat mijn aanbod als Interieurontwerper dus ook online. Met drie verschillende pakketten is er voor iedereen wat wils.
door Manon Verijdt 30 mei, 2021
Biophilic Design, Biomimicry, duurzaamheid én natuurinclusief bouwen. Allerlei termen die zich gaan verzamelen op deze website. Niet om het complexer te maken dan het al is, maar juist om verbindingen te maken tussen vakgebieden en zo bruggen te slaan en sterkere concepten te ontwikkelen. Met eindeloze leergierigheid én een achtergrond in de biologie is het dan ook geen verassing dat ik wederom een verdiepingsslag maak in mijn kennis en dat ik dat hier met jullie deel.
Biomimicry as a new perspective on design
door Manon Verijdt 23 mei, 2021
Biomimicry is een manier van ontwerpen waarbij men kijkt naar slimme oplossingen uit de natuur, zodat deze toegepast kunnen worden in je eigen project. Vaak zorgt dit voor efficiëntere, betere oplossingen en dat wil je toch? In dit artikel een eerste duik in biomimicry en hoe je dit toe kunt passen in je bedrijf.
A green roof in Iceland
door Manon Verijdt 16 mei, 2021
In Verbuiten Design Verdiept gaan we op zoek naar de meest duurzame opties voor bepaalde onderdelen in de bouw van een huis of gebouw. In de zoektocht naar duurzame dakbedekking is de vraag; kan dit wel echt duurzaam? Vanuit het materiaal EPDM kijken we verder naar opties om te verduurzamen.
duurzame wandbekleding
door Manon Verijdt 02 mei, 2021
Om een huis of gebouw zo duurzaam mogelijk te maken, moeten we kijken naar alle aspecten van een gebouw. In dit artikel kijken we naar duurzame binnenwandbekleding, waaronder verf, behang en andere typen bekleding.
roze isolatiemateriaal
door Manon Verijdt 25 apr., 2021
In dit artikel ga ik dieper in op de verschillende typen duurzame isolatiematerialen die we kunnen gebruiken in een (vakantie-)woning.
door Manon Verijdt 21 mrt., 2021
Een nieuwe reeks artikelen met verdieping in duurzame bouw en de visie van Verbuiten Design
door Manon Verijdt 14 mrt., 2021
Een oplossing voor wonen met kinderen?
Huis in de natuur
door Manon Verijdt 07 mrt., 2021
Anders wonen is een hot topic in het nieuws op dit moment. Wat zijn de voordelen en waar lopen de initiatiefnemers tegenaan? Heeft anders wonen een toekomst, of is ook deze trend eindig? In dit artikel duik ik er dieper op in en spreek ik mijn mening uit.
Meer posts
Share by: