Blogopmaak

Steeds meer vormen van anders wonen

Manon Verijdt • mrt 07, 2021

Anders wonen, je hoort het steeds vaker in het nieuws en op social media. De woningnood is hoog, prijzen zijn voor starters niet te doen en ruimtegebrek lijkt het grootste probleem te zijn. Hoe meer je echter zelf ergens mee bezig bent, hoe meer het ook naar voren lijkt te komen op social media, in het nieuws en om je heen. Dat kan natuurlijk volledig liggen aan cookies, die overal worden geplaatst, maar als het gaat om anders willen wonen, dan is het oprecht een hot topic aan het worden. 

Wat verstaan we onder anders wonen? 

Anders wonen is simpelweg alles wat niet ‘stenen muren, in een rijtje langs elkaar, opgehoopt en groter dan noodzakelijk’ is. Er komen steeds weer nieuwe vormen van anders wonen bij en manieren van wonen worden steeds verder gedefinieerd. Zo heb je nu Tiny Houses op wielen, Tiny Houses op fundering, small Houses, modulaire woningen, ecologische woningen, erfdelen en ga zo maar door. 


Al deze woonvormen komen echter dus weer samen op één punt; wonen op een andere manier dan normaal is in de huidige maatschappij, om zo bijvoorbeeld huisvesting wél te kunnen betalen, om bewuster en duurzamer te leven of juist vaste lasten te verlagen. Hoewel anders wonen een aantal jaar geleden misschien nog werd bestempeld als de juiste woonmanier voor ‘geitenwollensokkentypes’, is anders wonen nu ook een noodkreet voor de huidige situatie in Nederland

 

De voordelen en nadelen van anders wonen 

Anders wonen is in de huidige maatschappij nog niet extreem eenvoudig als we het hebben over het aanvragen van vergunningen en in overeenstemming zijn met gemeentes of de belastingdienst. Zo zijn een aantal van deze woonvormen niet gefundeerd, wat bijvoorbeeld het uitreiken van een huisnummer lastiger maakt. 


Daarentegen zijn de voordelen voor de kopers of huurders wel zeer positief. Zo zijn de kosten voor de bouw, de huur of de koop een stuk lager en kunnen ze de woning meer aanpassen naar eigen behoeften, omdat de woningen vaak op maat gemaakt worden. Met zoveel diversiteit in aanbod, wordt dan ook steeds duidelijker dat mensen hun eigen voorkeuren gaan uitspreken. Van bijna iedere woonvorm is tegenwoordig wel een Facebookgroep te vinden, om zo de connectie te maken met andere mensen met dezelfde interesses. 


Een van de punten waar veel toekomstige bewoners nu tegenaan lopen, is de lange procedure waarin draagvlak gecreëerd moet worden voor een plan, waarbij mensen visies moeten ontwikkelen en afspraken moeten maken, maar ook waarin gemeentes betrokken moeten worden en overtuigd moeten worden. 


Wat verwacht ik van de toekomst? 

Op dit moment zijn er enorm veel initiatieven die ontwikkeld worden. Er wordt aandacht besteedt aan anders wonen op de media en op het internet en steeds meer mensen hebben ook daadwerkelijk oren naar een leven met ‘anders wonen'. Een van de grootschalige projecten die recentelijk werd gelanceerd, is het project de Peel, waarbij 10.000 tiny houses worden geplaatst. Een prachtig initiatief waar ik zelf achter sta, maar... het is niet genoeg. 


De woningnood vraagt om meer dan 300.000 woningen en daar redt de Peel het niet bij. Mijn voorspelling is dat de komende jaren gemeentes, provincies en de overheid zich steeds bewuster zal worden van de situatie, waarna ook grotere bouwende partijen aan zullen haken voor nieuwe projecten. Als het aan mij ligt leggen we verbindingen tussen leegstaand (commercieel en agrarisch) vastgoed met de woningnood die nu heerst. Een belangrijk element daar; modulair! Als we zorgen voor woningen en wooneenheden in leegstaand vastgoed, dan zie ik daar een rooskleurige toekomst in. Zo kunnen we op een snelle manier voorzien in de behoeftes, maar kunnen we ook weer op een snelle manier downsizen. 


man achter laptop
door Manon Verijdt 21 nov, 2021
De vernieuwde website én het vernieuwde aanbod van Verbuiten Design is live! Na maanden nadenken (dat kostte het langste) en werken aan mijn vernieuwde aanbod en de website, ben ik blij eindelijk te kunnen zeggen dat ik nu een bedrijf heb wat solide staat!
door Manon Verijdt 12 nov, 2021
Als Toegepast Biologe een bedrijf beginnen in gebiedsontwikkeling. Leuk, maar hoe kwam ik er eigenlijk bij? Wie dacht ooit dat het slim zou zijn om een bedrijf te beginnen in een vakgebied waar ik precies nul komma nul vanaf wist. Niet van vastgoed, niet van recreatie, niet van duurzaam bouwen en al helemaal niet van ondernemen. Ach ja, dat is waarschijnlijk precies mijn definitie; “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” (Met dank aan Pippi Langkous).
Starten als freelancer
door Manon Verijdt 06 jun, 2021
Hoewel ik tot nu toe mijn eigen klanten heb gezocht in mijn netwerk, heb ik mij vandaag toch aangemeld als freelancer op Fiverr. Vanaf nu staat mijn aanbod als Interieurontwerper dus ook online. Met drie verschillende pakketten is er voor iedereen wat wils.
door Manon Verijdt 30 mei, 2021
Biophilic Design, Biomimicry, duurzaamheid én natuurinclusief bouwen. Allerlei termen die zich gaan verzamelen op deze website. Niet om het complexer te maken dan het al is, maar juist om verbindingen te maken tussen vakgebieden en zo bruggen te slaan en sterkere concepten te ontwikkelen. Met eindeloze leergierigheid én een achtergrond in de biologie is het dan ook geen verassing dat ik wederom een verdiepingsslag maak in mijn kennis en dat ik dat hier met jullie deel.
Biomimicry as a new perspective on design
door Manon Verijdt 23 mei, 2021
Biomimicry is een manier van ontwerpen waarbij men kijkt naar slimme oplossingen uit de natuur, zodat deze toegepast kunnen worden in je eigen project. Vaak zorgt dit voor efficiëntere, betere oplossingen en dat wil je toch? In dit artikel een eerste duik in biomimicry en hoe je dit toe kunt passen in je bedrijf.
A green roof in Iceland
door Manon Verijdt 16 mei, 2021
In Verbuiten Design Verdiept gaan we op zoek naar de meest duurzame opties voor bepaalde onderdelen in de bouw van een huis of gebouw. In de zoektocht naar duurzame dakbedekking is de vraag; kan dit wel echt duurzaam? Vanuit het materiaal EPDM kijken we verder naar opties om te verduurzamen.
duurzame wandbekleding
door Manon Verijdt 02 mei, 2021
Om een huis of gebouw zo duurzaam mogelijk te maken, moeten we kijken naar alle aspecten van een gebouw. In dit artikel kijken we naar duurzame binnenwandbekleding, waaronder verf, behang en andere typen bekleding.
roze isolatiemateriaal
door Manon Verijdt 25 apr, 2021
In dit artikel ga ik dieper in op de verschillende typen duurzame isolatiematerialen die we kunnen gebruiken in een (vakantie-)woning.
door Manon Verijdt 21 mrt, 2021
Een nieuwe reeks artikelen met verdieping in duurzame bouw en de visie van Verbuiten Design
door Manon Verijdt 14 mrt, 2021
Een oplossing voor wonen met kinderen?
Meer posts
Share by: