Anders wonen is simpelweg alles wat niet ‘stenen muren, in een rijtje langs elkaar, opgehoopt en groter dan noodzakelijk’ is. Er komen steeds weer nieuwe vormen van anders wonen bij en manieren van wonen worden steeds verder gedefinieerd. Zo heb je nu Tiny Houses op wielen, Tiny Houses op fundering, small Houses, modulaire woningen, ecologische woningen, erfdelen en ga zo maar door.
Al deze woonvormen komen echter dus weer samen op één punt; wonen op een andere manier dan normaal is in de huidige maatschappij, om zo bijvoorbeeld huisvesting wél te kunnen betalen, om bewuster en duurzamer te leven of juist vaste lasten te verlagen. Hoewel anders wonen een aantal jaar geleden misschien nog werd bestempeld als de juiste woonmanier voor ‘geitenwollensokkentypes’, is anders wonen nu ook een noodkreet voor de huidige situatie in Nederland.
Anders wonen is in de huidige maatschappij nog niet extreem eenvoudig als we het hebben over het aanvragen van vergunningen en in overeenstemming zijn met gemeentes of de belastingdienst. Zo zijn een aantal van deze woonvormen niet gefundeerd, wat bijvoorbeeld het uitreiken van een huisnummer lastiger maakt.
Daarentegen zijn de voordelen voor de kopers of huurders wel zeer positief. Zo zijn de kosten voor de bouw, de huur of de koop een stuk lager en kunnen ze de woning meer aanpassen naar eigen behoeften, omdat de woningen vaak op maat gemaakt worden. Met zoveel diversiteit in aanbod, wordt dan ook steeds duidelijker dat mensen hun eigen voorkeuren gaan uitspreken. Van bijna iedere woonvorm is tegenwoordig wel een Facebookgroep te vinden, om zo de connectie te maken met andere mensen met dezelfde interesses.
Een van de punten waar veel toekomstige bewoners nu tegenaan lopen, is de lange procedure waarin draagvlak gecreëerd moet worden voor een plan, waarbij mensen visies moeten ontwikkelen en afspraken moeten maken, maar ook waarin gemeentes betrokken moeten worden en overtuigd moeten worden.
Op dit moment zijn er enorm veel initiatieven die ontwikkeld worden. Er wordt aandacht besteedt aan anders wonen op de media en op het internet en steeds meer mensen hebben ook daadwerkelijk oren naar een leven met ‘anders wonen'. Een van de grootschalige projecten die recentelijk werd gelanceerd, is het project de Peel, waarbij 10.000 tiny houses worden geplaatst. Een prachtig initiatief waar ik zelf achter sta, maar... het is niet genoeg.
De woningnood vraagt om meer dan 300.000 woningen en daar redt de Peel het niet bij. Mijn voorspelling is dat de komende jaren gemeentes, provincies en de overheid zich steeds bewuster zal worden van de situatie, waarna ook grotere bouwende partijen aan zullen haken voor nieuwe projecten. Als het aan mij ligt leggen we verbindingen tussen leegstaand (commercieel en agrarisch) vastgoed met de woningnood die nu heerst. Een belangrijk element daar; modulair! Als we zorgen voor woningen en wooneenheden in leegstaand vastgoed, dan zie ik daar een rooskleurige toekomst in. Zo kunnen we op een snelle manier voorzien in de behoeftes, maar kunnen we ook weer op een snelle manier downsizen.
© 2021 Manon Verijdt