Blogopmaak

Een ander perspectief: Natuurinclusief bouwen

Manon Verijdt • mei 30, 2021

Biophilic Design, Biomimicry, duurzaamheid én natuurinclusief bouwen. Allerlei termen die zich gaan verzamelen op deze website. Niet om het complexer te maken dan het al is, maar juist om verbindingen te maken tussen vakgebieden en zo bruggen te slaan en sterkere concepten te ontwikkelen. Met eindeloze leergierigheid én een achtergrond in de biologie is het dan ook geen verassing dat ik wederom een verdiepingsslag maak in mijn kennis en dat ik dat hier met jullie deel. 

Natuurinclusief bouwen is ook voor vleermuizen

Wat is natuurinclusief bouwen? 

De toonaangevende website in Nederland voor Natuurinclusief Bouwen vind je hier. Om daarbij meteen hun definitie te geven, die is als volgt: 


“Door natuurinclusief te bouwen en te ontwerpen is het mogelijk gezonde en aantrekkelijke steden en dorpen te creëren, die voor alle gebruikers een prettige leefomgeving zijn. Investeren in groene kwaliteit levert immers veel meer op dan alleen maar een mooi plaatje.” 


Hoewel dit natuurlijk niet concreet is, kunnen we dat wel maken. Een aantal voorbeelden van resultaten van natuurinclusief bouwen zijn namelijk; verkoeling van de steden in de zomer, meer mogelijkheden voor wildlife zoals vogels, maar ook bijvoorbeeld vleermuizen en als laatste zorgt meer groen in de steden ook nog voor meer zuurstof en een schonere lucht. 


Hoe verschilt het van de andere manieren van bouwen? 

Het verschil met bijvoorbeeld duurzaam bouwen zit 'm in de manier waarop. Soms gaat het samen en komen de toepassingen en effecten samen, maar het is een andere manier van kijken naar het ontwerp van een gebouw. Een voorbeeld: houtbouw heeft in eerste instantie niks te maken met natuurinclusief bouwen. Als je echter kijkt naar de verdere details in het ontwerp, bijvoorbeeld de toepassing van vleermuiskasten of groendaken, dan ontstaat hierbij positieve effecten voor de natuur in de directe omgeving van het gebouw. Ineens speelt dan de structuur (houtbouw) van de woning wel weer een rol in de toepassingen van natuurinclusief bouwen. 


Ook bij Biophilic Design en Biomimicry kijk je niet direct naar toepassingen om de natuur een handje te helpen, maar de verschillende ontwerpperspectieven kunnen zeker gecombineerd worden om zo tot een sterker resultaat te komen. 


Hoe ga ik het toepassen? 

Via de Checklist voor Groen Bouwen wordt op vier vlakken rekening gehouden met natuurinclusief bouwen: 

  • Daken 
  • Muren 
  • Water 
  • Buitenruimte 

Hierbij moet je vragen beantwoorden, om zo beter inzicht te krijgen in de situatie en de omgeving van het gebouw. Naar aanleiding hiervan kunnen aanpassingen worden gemaakt in (het ontwerp van) het gebouw. Wat mijn plan is voor de toekomst? Iedere keer dat ik een concept ontwikkel zal ik deze vragenlijst invullen, om er zo achter te komen waar ik mijn ontwerp kan verbeteren en natuurinclusiever te maken. Wil je meer weten over natuurinclusief bouwen? Neem dan eens een kijkje bij de checklist en vul deze in voor je eigen huis. Gegarandeerd een leermoment! 


man achter laptop
door Manon Verijdt 21 nov., 2021
De vernieuwde website én het vernieuwde aanbod van Verbuiten Design is live! Na maanden nadenken (dat kostte het langste) en werken aan mijn vernieuwde aanbod en de website, ben ik blij eindelijk te kunnen zeggen dat ik nu een bedrijf heb wat solide staat!
door Manon Verijdt 12 nov., 2021
Als Toegepast Biologe een bedrijf beginnen in gebiedsontwikkeling. Leuk, maar hoe kwam ik er eigenlijk bij? Wie dacht ooit dat het slim zou zijn om een bedrijf te beginnen in een vakgebied waar ik precies nul komma nul vanaf wist. Niet van vastgoed, niet van recreatie, niet van duurzaam bouwen en al helemaal niet van ondernemen. Ach ja, dat is waarschijnlijk precies mijn definitie; “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” (Met dank aan Pippi Langkous).
Starten als freelancer
door Manon Verijdt 06 jun., 2021
Hoewel ik tot nu toe mijn eigen klanten heb gezocht in mijn netwerk, heb ik mij vandaag toch aangemeld als freelancer op Fiverr. Vanaf nu staat mijn aanbod als Interieurontwerper dus ook online. Met drie verschillende pakketten is er voor iedereen wat wils.
Biomimicry as a new perspective on design
door Manon Verijdt 23 mei, 2021
Biomimicry is een manier van ontwerpen waarbij men kijkt naar slimme oplossingen uit de natuur, zodat deze toegepast kunnen worden in je eigen project. Vaak zorgt dit voor efficiëntere, betere oplossingen en dat wil je toch? In dit artikel een eerste duik in biomimicry en hoe je dit toe kunt passen in je bedrijf.
A green roof in Iceland
door Manon Verijdt 16 mei, 2021
In Verbuiten Design Verdiept gaan we op zoek naar de meest duurzame opties voor bepaalde onderdelen in de bouw van een huis of gebouw. In de zoektocht naar duurzame dakbedekking is de vraag; kan dit wel echt duurzaam? Vanuit het materiaal EPDM kijken we verder naar opties om te verduurzamen.
duurzame wandbekleding
door Manon Verijdt 02 mei, 2021
Om een huis of gebouw zo duurzaam mogelijk te maken, moeten we kijken naar alle aspecten van een gebouw. In dit artikel kijken we naar duurzame binnenwandbekleding, waaronder verf, behang en andere typen bekleding.
roze isolatiemateriaal
door Manon Verijdt 25 apr., 2021
In dit artikel ga ik dieper in op de verschillende typen duurzame isolatiematerialen die we kunnen gebruiken in een (vakantie-)woning.
door Manon Verijdt 21 mrt., 2021
Een nieuwe reeks artikelen met verdieping in duurzame bouw en de visie van Verbuiten Design
door Manon Verijdt 14 mrt., 2021
Een oplossing voor wonen met kinderen?
Huis in de natuur
door Manon Verijdt 07 mrt., 2021
Anders wonen is een hot topic in het nieuws op dit moment. Wat zijn de voordelen en waar lopen de initiatiefnemers tegenaan? Heeft anders wonen een toekomst, of is ook deze trend eindig? In dit artikel duik ik er dieper op in en spreek ik mijn mening uit.
Meer posts
Share by: