Blogopmaak

Verbuiten Design verdiept - duurzame binnenwandbekleding

Manon Verijdt • mei 02, 2021

In de vorige post stond duurzaam isoleren centraal. In deze post kijken we weer naar duurzame opties, maar deze keer kijken we naar binnenwand bekleding. In dit artikel kijken we dan ook naar duurzame verf, duurzaam behang en andere vormen van duurzame wandbekleding. Ken jij nog meer opties? Laat het me dan vooral weten. 


Natuurlijk is het ook bij dit artikel weer goed om te definiëren wat we als duurzaam verstaan. Wederom gaat het me hierbij om natuurlijke materialen, maar hieronder zal ik ook per artikel toelichten waarom het juist wel of niet mijn voorkeur zou hebben.  

Duurzame verf 

In het geval van duurzame verf kijk ik graag naar de volgende aspecten, zoals omschreven op Ecocoatings.nl. Als ik namelijk op zoek ben naar verf dan wil ik dat deze niet alleen duurzaam is (“Volledig of deels gemaakt van biomassa, bijvoorbeeld restafval uit andere productieprocessen”), maar ook milieuvriendelijk. Hoewel ze bij Ecocoatings biobased en natuurverf splitsen in twee verschillende typen verf, ga ik zelf het liefst uit van verf uit natuurlijke materialen, dus nijgend naar de betekenis van natuurverf. Binnen de typen natuurverf kunnen we kijken naar o.a. leemstuc, leemverf, tadelakt of kalkverf. Een interessant feitje over duurzame, minerale verf is dat deze ook beschermd tegen micro-organismen. 


Een aantal merken of websites waar je duurzame verf kunt krijgen zijn onder andere ecocoatings, waar meerdere merken worden verkocht, maar ook bij Vestingh Paint, met hun eigen lijn LAB PAINT. LAB PAINT is een matte, duurzame, schrobvaste verf, die daarnaast ook nog eens via de Vestingh Foundation zorgt voor schoon drinkwater in arme landen én voor het ondersteunen van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Zeker een merk dus met een mooie missie én met duurzame verf. 


Duurzaam behang 

Tijdens mijn zoektocht naar duurzaam behang, verdiepte ik me ook in de niet-duurzame vormen van behang. Naast dat het vroeger van papier en lijm werd gemaakt, was behang namelijk ook nog een product waar chemicaliën in verwerkt waren. Gelukkig is dat tegenwoordig anders en zijn er ook duurzamere vormen om je kamer een nieuwe look te geven met dit veelgebruikte product! 


Een hele mooie opsomming van duurzame behangmerken vond ik op Lynnterieur.nl. Niet alleen heeft Lynn gespecificeerd wat voor haar duurzaam is, maar ze heeft dit ook per merk uitgewerkt. Ik kan het alleen maar beamen dat dit een mooie lijst is om inspiratie uit te putten én om jouw zoektocht naar duurzaam behang te beginnen. 


Een merk wat ik zelf nog erg interessant vind is KEK Amsterdam. Doordat er bij KEK gebruik wordt gemaakt van vliesbehang is het sterker dan papier, waardoor het niet zal scheuren en je daardoor minder verlies hebt van het product. Een laatste wandbekleding waar ik zelf ook erg benieuwd naar ben is de VirtexWall van Virupa. Dit ‘textielbehang’ is namelijk PVC-vrij, geprint met inkt op waterbasis en 100% recyclebaar. 


Overige wandbekleding 

De opties voor wandbekleding eindigen niet bij verf of behang. Wil jij een unieke wand met bijvoorbeeld restproducten als basis voor jou muur? Dan zijn ook hier opties voor! Een voorbeeld is Thuisin mooi wonen, waar ze wandbekleding maken van resthout, schors, kokos, schelpen of mos. Dit zorgt voor een uniek én textuurrijke wand. 


Daarnaast ben ik persoonlijk fan van Derako wandbekleding, omdat mede door dit systeem organisch gevormde wanden bekleed kunnen worden met hout. Het is een Cradle to Cradle Silver gecertificeerd product, wat weer bijdraagt aan de duurzaamheid van het product. Zeker het bekijken waard! 


Conclusie 

Om je huis duurzaam in te richten en de wanden te bekleden zijn er natuurlijk veel meer opties dan in dit artikel worden omschreven. Ik raad je aan om op zoek te gaan naar de specifieke look en producten waar jij naar op zoek bent, om vervolgens te kijken welke duurzame opties er zijn en hoe jij deze toe kunt passen. Ik verwacht dat er de komende jaren nog vele interessante opties bij gaan komen! 


Bronnen:  

https://www.ecocoatings.nl/duurzame-verf/ 

https://www.lynnterieur.nl/sustainability/is-behang-een-duurzame-optie-in-interieurs/ 

https://vestingh.nl/ 

https://www.virupa.nl/nieuws/virtexwall-wandbekleding/ 

https://www.duurzaamthuis.nl/verbouwen/wanden 

https://www.natuurverfwebshop.nl/duurzaam-behang-2/ 

www.derako.com/nl/systeem/duurzame-wandbekleding.html 


man achter laptop
door Manon Verijdt 21 nov., 2021
De vernieuwde website én het vernieuwde aanbod van Verbuiten Design is live! Na maanden nadenken (dat kostte het langste) en werken aan mijn vernieuwde aanbod en de website, ben ik blij eindelijk te kunnen zeggen dat ik nu een bedrijf heb wat solide staat!
door Manon Verijdt 12 nov., 2021
Als Toegepast Biologe een bedrijf beginnen in gebiedsontwikkeling. Leuk, maar hoe kwam ik er eigenlijk bij? Wie dacht ooit dat het slim zou zijn om een bedrijf te beginnen in een vakgebied waar ik precies nul komma nul vanaf wist. Niet van vastgoed, niet van recreatie, niet van duurzaam bouwen en al helemaal niet van ondernemen. Ach ja, dat is waarschijnlijk precies mijn definitie; “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” (Met dank aan Pippi Langkous).
Starten als freelancer
door Manon Verijdt 06 jun., 2021
Hoewel ik tot nu toe mijn eigen klanten heb gezocht in mijn netwerk, heb ik mij vandaag toch aangemeld als freelancer op Fiverr. Vanaf nu staat mijn aanbod als Interieurontwerper dus ook online. Met drie verschillende pakketten is er voor iedereen wat wils.
door Manon Verijdt 30 mei, 2021
Biophilic Design, Biomimicry, duurzaamheid én natuurinclusief bouwen. Allerlei termen die zich gaan verzamelen op deze website. Niet om het complexer te maken dan het al is, maar juist om verbindingen te maken tussen vakgebieden en zo bruggen te slaan en sterkere concepten te ontwikkelen. Met eindeloze leergierigheid én een achtergrond in de biologie is het dan ook geen verassing dat ik wederom een verdiepingsslag maak in mijn kennis en dat ik dat hier met jullie deel.
Biomimicry as a new perspective on design
door Manon Verijdt 23 mei, 2021
Biomimicry is een manier van ontwerpen waarbij men kijkt naar slimme oplossingen uit de natuur, zodat deze toegepast kunnen worden in je eigen project. Vaak zorgt dit voor efficiëntere, betere oplossingen en dat wil je toch? In dit artikel een eerste duik in biomimicry en hoe je dit toe kunt passen in je bedrijf.
A green roof in Iceland
door Manon Verijdt 16 mei, 2021
In Verbuiten Design Verdiept gaan we op zoek naar de meest duurzame opties voor bepaalde onderdelen in de bouw van een huis of gebouw. In de zoektocht naar duurzame dakbedekking is de vraag; kan dit wel echt duurzaam? Vanuit het materiaal EPDM kijken we verder naar opties om te verduurzamen.
roze isolatiemateriaal
door Manon Verijdt 25 apr., 2021
In dit artikel ga ik dieper in op de verschillende typen duurzame isolatiematerialen die we kunnen gebruiken in een (vakantie-)woning.
door Manon Verijdt 21 mrt., 2021
Een nieuwe reeks artikelen met verdieping in duurzame bouw en de visie van Verbuiten Design
door Manon Verijdt 14 mrt., 2021
Een oplossing voor wonen met kinderen?
Huis in de natuur
door Manon Verijdt 07 mrt., 2021
Anders wonen is een hot topic in het nieuws op dit moment. Wat zijn de voordelen en waar lopen de initiatiefnemers tegenaan? Heeft anders wonen een toekomst, of is ook deze trend eindig? In dit artikel duik ik er dieper op in en spreek ik mijn mening uit.
Meer posts
Share by: