Blogopmaak

De ontwikkeling van een vakantiepark

Manon Verijdt • feb. 28, 2021

Hoewel ik de vraag “Wat komt er kijken bij de ontwikkeling van een vakantiepark?” nooit in zijn geheel zal kunnen beantwoorden (en al helemaal niet in een blogpost), ga ik toch een aantal belangrijke punten aanstippen in dit artikel. Het starten en ontwikkelen van een vakantiepark is namelijk een groot project, waar je meerdere maanden voor nodig zal hebben om het geheel te realiseren. 

De startfase 

In de startfase zijn een aantal dingen belangrijk. Ten eerste is dat het kijken naar de huidige situatie. Hoe ziet jouw huidige situatie eruit? Heb je al een perceel waarop het vakantiepark gebouwd kan worden of ben je nog zoekende? Als je er al een hebt, klopt het bestemmingsplan op deze locatie dan al, of is het zo dat deze nog aangepast moet worden? 


Als jouw wens duidelijk is; een vakantiepark, en het bestemmingsplan compleet, dan kunnen er plannen gemaakt worden. Deze twee dingen kunnen soms op en neer gaan. Mocht je zelf inspraak hebben in het bestemmingsplan tijdens de vorming ervan, dan is het handig om al een idee te hebben van jouw toekomstige vakantiepark. Heb je dat niet, dan stimuleer ik je om te gaan voor het breedst mogelijke pakket wat je maar kunt krijgen vanuit de gemeente. Dit zorgt ervoor dat jouw kansen gespreid blijven en dat er tijdens de conceptvorming meer paden zijn die bewandeld kunnen worden. 


Ontwikkeling van het concept 

Als het bestemmingsplan staat is het slim om een concept te gaan ontwikkelen. Dit kan natuurlijk niet zomaar, maar hiervoor hebben we informatie nodig over de omgeving, zowel voor recreatiemogelijkheden als voor een marketingonderzoek. Bijvoorbeeld: welke concurrentie is er in de regio? Hoe zien de marktvoorspellingen eruit voor verblijfsrecreatie en Welke visie heeft de gemeente? 


Zodra we deze informatie hebben verzameld, kunnen we gaan kijken naar een concept wat zowel uniek als praktisch haalbaar is en aansluit op de omgeving en de ontwikkelingsvisie van de gemeente. Een concept is hierbij een tekstueel plan wat aansluit op alle behoeftes en waaruit duidelijk wordt waarnaar gestreefd wordt in het vakantiepark. 


De uitwerking van het concept 

Al vrij snel kan binnen deze conceptvorming ook een ontwerp gevormd worden. Door een visueel ontwerp te maken wordt het concept veel tastbaarder en krijg jij als ontwikkelaar/eigenaar, maar ook omwonenden en de gemeente een veel beter beeld en idee van jouw plannen. Zodra het concept visueel wordt, krijgen mensen sneller een mening over het plan, maar kun je ze ook eenvoudiger meenemen in de achterliggende gedachten van het ontwerp en het concept. Het bouwontwerp is dan ook een cruciale stap in de ontwikkelingen. 


Met het juiste ontwerp kunnen we vervolgens naar een aannemer. Gedurende de conceptvorming is nagedacht over het financiële model, zodat we ook bij de zoektocht naar een aannemer en bij de uiteindelijk gekozen aannemer met een duidelijk voorstel kunnen komen om zo binnen de gewenste economische kaders te blijven. 


Een belangrijk onderwerp in het economische aspect is de status van het perceel. Is het zo dat je als ontwikkelaar eigenaar bent, dan gaat dat andere consequenties hebben dan wanneer je het perceel slechts pacht van een andere partij. Let hier dus altijd goed op wanneer je gaat onderhandelen over een bepaald stuk grond of wanneer je begint aan dergelijke plannen. 


Realisatie van het plan 

Zodra de aannemer en alle andere betrokken partijen het met elkaar eens zijn, kan de realisatie van het plan beginnen. Ook hier is het belangrijk dat er nagedacht is over de financiële situatie achter het plan. Het gaat hierbij bijvoorbeeld over vragen als: Bouwen we alles in één keer? Of: Blijven de accommodaties in eigendom van de eigenaar van de grond/ontwikkelaar? Dit soort vragen zorgen niet alleen voor een verduidelijking van de realisatie van het plan (het daadwerkelijk bouwen van de accommodaties), maar ook voor het bestaan van het vakantiepark zodra alles ontwikkeld en gerealiseerd is. 


Conclusie 

Een vakantiepark ontwikkelen is een geweldig plan. Niet alleen hier in Nederland, maar ook in het buitenland zijn er genoeg kansen om dergelijke projecten te ontwikkelen. Wel komt het ontwikkelen en realiseren van zo'n plan met een hoop vragen. Het is belangrijk om vanaf de basis een gedegen plan op te stellen, maar ook duidelijk te hebben wat de toekomstvisie is en waar je heen wil. Deze combinatie van informatie zorgt ervoor dat het plan naadloos kan aansluiten op iedereens behoeften en wensen. 


Verbuiten Design heeft inmiddels verscheidene concepten en ontwerpen voor recreatie mogen ontwikkelen en doet daarmee veel kennis op uit de sector. Natuurlijk werkt ook Verbuiten Design samen met andere partijen, om een zo goed mogelijk verloop te creëren voor de eigenaren en investeerders. Wilt u meer weten of deze samenwerkingen of wat ik voor u kan betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvend intakegesprek. 

 


man achter laptop
door Manon Verijdt 21 nov., 2021
De vernieuwde website én het vernieuwde aanbod van Verbuiten Design is live! Na maanden nadenken (dat kostte het langste) en werken aan mijn vernieuwde aanbod en de website, ben ik blij eindelijk te kunnen zeggen dat ik nu een bedrijf heb wat solide staat!
door Manon Verijdt 12 nov., 2021
Als Toegepast Biologe een bedrijf beginnen in gebiedsontwikkeling. Leuk, maar hoe kwam ik er eigenlijk bij? Wie dacht ooit dat het slim zou zijn om een bedrijf te beginnen in een vakgebied waar ik precies nul komma nul vanaf wist. Niet van vastgoed, niet van recreatie, niet van duurzaam bouwen en al helemaal niet van ondernemen. Ach ja, dat is waarschijnlijk precies mijn definitie; “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” (Met dank aan Pippi Langkous).
Starten als freelancer
door Manon Verijdt 06 jun., 2021
Hoewel ik tot nu toe mijn eigen klanten heb gezocht in mijn netwerk, heb ik mij vandaag toch aangemeld als freelancer op Fiverr. Vanaf nu staat mijn aanbod als Interieurontwerper dus ook online. Met drie verschillende pakketten is er voor iedereen wat wils.
door Manon Verijdt 30 mei, 2021
Biophilic Design, Biomimicry, duurzaamheid én natuurinclusief bouwen. Allerlei termen die zich gaan verzamelen op deze website. Niet om het complexer te maken dan het al is, maar juist om verbindingen te maken tussen vakgebieden en zo bruggen te slaan en sterkere concepten te ontwikkelen. Met eindeloze leergierigheid én een achtergrond in de biologie is het dan ook geen verassing dat ik wederom een verdiepingsslag maak in mijn kennis en dat ik dat hier met jullie deel.
Biomimicry as a new perspective on design
door Manon Verijdt 23 mei, 2021
Biomimicry is een manier van ontwerpen waarbij men kijkt naar slimme oplossingen uit de natuur, zodat deze toegepast kunnen worden in je eigen project. Vaak zorgt dit voor efficiëntere, betere oplossingen en dat wil je toch? In dit artikel een eerste duik in biomimicry en hoe je dit toe kunt passen in je bedrijf.
A green roof in Iceland
door Manon Verijdt 16 mei, 2021
In Verbuiten Design Verdiept gaan we op zoek naar de meest duurzame opties voor bepaalde onderdelen in de bouw van een huis of gebouw. In de zoektocht naar duurzame dakbedekking is de vraag; kan dit wel echt duurzaam? Vanuit het materiaal EPDM kijken we verder naar opties om te verduurzamen.
duurzame wandbekleding
door Manon Verijdt 02 mei, 2021
Om een huis of gebouw zo duurzaam mogelijk te maken, moeten we kijken naar alle aspecten van een gebouw. In dit artikel kijken we naar duurzame binnenwandbekleding, waaronder verf, behang en andere typen bekleding.
roze isolatiemateriaal
door Manon Verijdt 25 apr., 2021
In dit artikel ga ik dieper in op de verschillende typen duurzame isolatiematerialen die we kunnen gebruiken in een (vakantie-)woning.
door Manon Verijdt 21 mrt., 2021
Een nieuwe reeks artikelen met verdieping in duurzame bouw en de visie van Verbuiten Design
door Manon Verijdt 14 mrt., 2021
Een oplossing voor wonen met kinderen?
Meer posts
Share by: